Verdere integratie ontwerp en productie

Mon Mar 20 2023

03 20

Verdere integratie ontwerp en productie

18/11/2015

Door Bart Driessen

Tijdens een persconferentie van Dassault Systèmes in hun nieuwe kantoor in Den Bosch mochten we kennis maken met SolidWorks 2016. Tal van nieuwe features kwamen ter sprake de ontwerp en productieafdeling nog dichter bij elkaar moeten brengen. Vooral dankzij een Model Based Definition toevoeging voor het beheren en distribueren van alle relevante 3D-productiegegevens worden er flinke stappen gezet.

 


     

Allereerst ter verheldering: SolidWorks 2016 moet worden gezien als een onderdeel van het 3DExperience-platform van het Franse bedrijf, een dure naam voor alle tools en programma’s om 3D-ontwerpen te kunnen uitbreiden met andere disciplines. Zoals dat in de wereld van de software wel vaker gaat, zijn ook hier veel functies en verbeteringen te danken aan suggesties en vragen van gebruikers. Voorbeelden daarvan zijn het omzetten van elk oppervlak naar een 2D-uitslag en het visualiseren en valideren van de ontwerpperformance. Maar ook verbeteringen in de workflow die loopt van de ontwerpafdeling naar de andere onderdelen van de onderneming worden genoemd. Bijvoorbeeld efficiënter communiceren met productie en sneller creëren van illustraties met een hoge kwaliteit ten behoeve van de marketing. En dan heeft Dassault het ook nog over een nieuwe gebruikersinterface plus honderden andere verbeteringen. Allemaal bedoeld om ontwerpers en engineers te helpen focussen op het ontwerpen en oplossen van complexe uitdagingen. En dat weer allemaal voor die ene heilige graal: de kortere innovatiecyclus. Kortom, geen moment rust voor de ontwerpafdeling.

Integratie ontwerp en productie
Om aan te geven hoe belangrijk die tijdsbesparing door de onderneming wordt gevonden, halen we even de CEO SolidWorks bij Dassault Systèmes aan, Gian Paolo Bassi. Tijdens de laatste bijeenkomst van SolidsWorld zei hij: “Ontwerpers en engineers besteden veel tijd aan het vinden van beschikbare CAD-modellen van componenten die zij in hun ontwerpen willen gebruiken. Tegelijkertijd willen leveranciers van onderdelen hun componenten zo vroeg mogelijk in de ontwerpcycli laten toevoegen. Om deze behoeften dichter bij elkaar te brengen, heeft Dassault Systèmes de website en functionaliteit van 3D ContentCentral verder verbeterd. Daardoor kunnen zowel ontwerpers en engineers als leveranciers beter van alle gepubliceerde CAD-modellen profiteren.” Over ContentCentral verderop meer, maar duidelijk is hoe sterk de neiging gaat in de richting van de integratie van ontwerp en productie. In elk geval ook richting verkorting ontwikkeltijd. Een voorbeeld daarvan is David Herlin, Senior CAD Data Manager van het Franse Gaztransport & Technigaz: “Onze ontwerpteams werken aan complexe modellen en zijn blij met het grote aantal nieuwe functies en verbeteringen in SolidWorks 2016. Vooral de eenvoudig te gebruiken navigatiepunten en opschoonfunctie helpen onze ontwerpers nog efficiënter te werken.”

Sweep-commando
Maar wat zijn nu die belangrijke nieuwe functies en verbeteringen in de software waar gebruikers om hebben gevraagd? Allereerst is er veel behoefte bij gebruikers om de focus meer te kunnen leggen op het eigenlijke ontwerpen, in plaats van op de software. Zo willen ontwerpers het ontwerpproces versnellen door een snellere vormgeving van een gewenste geometrie. Een voorbeeld daarvan is de afronding van gekromde hoeken. Sneller mooie vloeiende afrondingen creëren voor elk type hoek of rand, waaronder met asymmetrische en variabele afmetingen behoren straks tot de mogelijkheden. Een ander hot item is het sweep-commando. Het vegen over het scherm helpt natuurlijk bij het sneller creëren van vrije vormen. Vooral als dat met beter voorspelbare en betrouwbare resultaten kan. Maar ook het automatisch creëren van cirkelvormige profielen in doorsnedes is bij veel ontwerpers een lang gekoesterde wens. Voortaan kunnen die profielen in ontwerpen met een vrije vormgeving in meerdere richtingen worden gemaakt. Ook de moeite waard is de wizard voor draadeindes. Deze wizard dient voor het nauwkeurig modelleren van standaard en zelfbedachte draadeindes. Dat kan dus nu met behulp van één eenvoudig te gebruiken commando. Tenslotte is er de verbeterde modelnavigatie. Het bedrijf bedoelt hiermee een snellere en eenvoudigere toegang tot elk model. Dat kan voortaan zonder eerst de ‘feature tree’ te hoeven raadplegen. De ontwerper hoeft minder met de muis te navigeren door navigatiepunten vooraf te koppelen aan de cursor.

Complex sneller oplossen
Voor de oplossing van complexe uitdagingen en problemen is het goed als de meegeleverde software in staat is tot een krachtigere analyse. Dat kan door het visualiseren en verifiëren van potentiële fouten. De vernieuwingen die de nieuwe software daarvoor biedt, zijn onder meer enkele innovatieve simulatietools. Deze tools moeten ervoor zorgen dat de ontwerper meer inzicht en controle krijgt over de operationele werking, belastingen en bewegingen van onderdelen. Maar ook informatie over de benodigde sterkte en de kwaliteit van het model zijn onmisbaar wil er sprake zijn van betrouwbare informatie over de performance. Een belangrijk extra is ook dat de ontwerper voortaan complexe geometrische vormen sneller en eenvoudiger kan omzetten naar de benodigde uitslagen voor productie. Tenslotte geeft de 2016-versie een beter zicht op de krachtenverdeling in 3D-oppervlakken. Daardoor kan de ontwerper nauwkeuriger uitsparingen in de uitslagen aanbrengen zodat excessieve rek en krimp van de 3D-vorm wordt voorkomen.

Soepeler samenwerken
Samenwerking in multidisciplinaire teams met klanten en leveranciers behoort inmiddels wel tot de vaste onderdelen van het ontwikkeltraject. Ook de nieuwe software belooft te zorgen voor verbeteringen van het communiceren, samenwerken en parallel werken. Bijvoorbeeld met de ‘Mate controller’; een tool vergelijkbaar met een gamecontroller. De Mate controller helpt bij het eenvoudiger en intuïtiever creëren en animeren van gecompliceerde bewegingen van assemblages, inclusief functies voor controleberekeningen en visualisaties. Om de samenwerking en communicatie tijdens het productontwikkelingsproces eenvoudiger te maken levert Dassault eDrawings. Met eDrawings moet het beoordelen van ontwerpen consistenter worden. Maar ook het navigeren tussen alle documentatie moet gemakkelijker verlopen. En tenslotte kan ook het visualiseren van modellen met eDrawings nauwkeuriger worden uitgevoerd.

3D-communicatie
SolidWorks is natuurlijk al langer bezig met de stap van ontwerp naar productie. Heel belangrijk is dan ook ‘design communication’. Zonder communicatie geen nieuw product. En wat communiceert er nu beter dan 3D, of toch liever 2D? Met de komst van eDrawings jaren geleden, was er voor iedereen te gebruiken ‘gereedschap’ dat je digitaal 2D-(werkplaats)tekeningen liet zien in een 3D-context. Gek genoeg zijn 2D-tekeningen nog steeds de norm in de werkplaats. Ook de digitale mogelijkheid om 2D-tekeningen te bekijken met bijvoorbeeld eDrawings of als pdf, is nog geen gemeengoed. Een onderzoek van SolidWorks zelf geeft aan dat slechts een fractie meer dan 7 procent van de ondervraagden zegt ‘papierloos’ door het leven te gaan als het op tekeningen aankomt, ook in de werkplaats. Een gelijk aantal zegt te werken in een papierloze werkplaats. Een kleiner deel is bezig met het implementeren of ontwikkelen van een strategie voor papierloos werken. Heel raar is dat iets meer dan 48 procent zegt geen enkel plan te hebben in die richting.

Ontwerpen in productie
De steeds weer terugkerende wens om het hele proces van productontwikkeling te verkorten en de gang van ontwerp naar productie sneller en met minder fouten te maken, komt ook hier weer terug. Eén van de beloofde verbeteringen is die van de SolidWorks Model Based Definition. In februari dit jaar vond tijdens de SolidWorks World al de officiële lancering plaats van MBD. Deze ’add-on’ voor SolidWorks is ontwikkeld voor het definiëren, organiseren, beheren en distribueren van relevante 3D-productiegegevens als stuklijsten, maat-, vorm- en plaatstoleranties en oppervlakteruwheid, maar dan wel gekoppeld aan 3D-modeldata. Die gegevens kunnen in 3D maar ook in 2D worden getoond, bijvoorbeeld in eDrawings en als 3D-Pdf. Daarmee heb je alle relevante productiedata bij de hand in de context van het aanzicht dat, of de doorsnede die je in beeld hebt, volgens internationale normen als MIL STD-31000 Rev. A, ASME Y14.41, ISO 16792 en DIN ISO 16792. Belangrijk is natuurlijk wel dat met MBD het gebruik van 2D-tekeningen overbodig wordt gemaakt. Althans volgens de visie van Dassault. Het voordeel daarvan zou wel eens heel groot kunnen zijn. Zoals bij het vervallen van fouten en dubbelwerk die gerelateerd aan de 2D-plaatjes. Die ellende zou dan wel eens niet meer aan de orde kunnen zijn. Een andere nieuwe tool om eerder bij productie te kunnen eindigen is SolidWorks Visualize, een tool die hiervoor Bunkspeed heette. Met Visualize kan de ontwerper afbeeldingen van hoge kwaliteit maken. Dat soort afbeeldingen helpt ook om concepten eerder rijp voor de eindgebruiker te maken. Daarnaast kan de gebruiker met Visualize eerder beslissingen nemen op basis van de camera in de software en andere CAD-informatie.

Samen met gebruikers
De ontwikkeling van goede software kan kennelijk niet zonder een kritische gebruikersgemeenschap. Eigenwijze gebruikers die niet te bang zijn om hun mond open te zetten over falende en gebrekkige software zijn in feite de beste en tegelijk slechtst betaalde consultants in de software-industrie. Het is dan ook niet meer dan slim om daar lustig gebruik van te maken. Gebruikers betalen zelfs om deel te mogen nemen aan de gebruiksbijeenkomsten zoals SolidWorld waar de verbeteringen worden gelanceerd die zij zelf gesuggereerd hebben. In elk geval steunt SolidWorks al jaren op die kritische groep gebruikers en is ook niet van plan daarvan af te stappen. Bassi: “De SolidWorks-gebruikersgemeenschap creëert bijzondere producten, variërend van de meest uiteenlopende consumentenelektronica, tot productielijnen die uit duizenden onderdelen bestaan. Zij zijn voortdurend bezig om innovaties te ontwikkelen op basis van de nieuwste technische trends en mogelijke productfuncties. Daarom is meer dan 90 procent van alle verbeteringen in SolidWorks 2016 gebaseerd op de feedback die wij van gebruikers hebben ontvangen, om hun werk sneller en eenvoudiger te kunnen verrichten. De geavanceerde functionaliteit van de software helpt miljoenen ontwerpers, engineers, opleiders, studenten en fabrikanten om de volgende generatie producten te ontwikkelen. Doordat zij efficiënter kunnen werken en innoveren op het gebied van productontwerp, simulatie, technische communicatie en datamanagement.”

Online service
Dan is er de nieuwe versie van de online service 3D ContentCentral, een service voor het vinden, configureren en downloaden van onderdelen, componenten en assemblages van gecertificeerde industriële toeleveranciers. Ruim 1,3 miljoen geregistreerde gebruikers van deze service krijgen via deze upgrade toegang tot 2D- en 3D-previews. Met deze previews kunnen zij hun ontwerpcyclus verkorten. Tegelijkertijd kunnen honderden toeleveranciers daarmee eenvoudiger en sneller hun CAD-modellen uploaden, publiceren en onderhouden.

Makkelijker zoeken
Het nieuwe aan 3D ContentCentral is de uitbreiding met geavanceerde zoekfuncties. Deze dienen om ontwerpers en engineers eenvoudiger en sneller miljoenen gecertificeerde CAD-modellen van leveranciers te laten vinden. Deze zijn kosteloos in alle gangbare 2D- en 3D-CAD-formaten beschikbaar, waaronder voor SolidWorks. De toegevoegde eDrawings-viewer werkt zonder installatie rechtstreeks in elke browser. Daarmee kan de gebruiker alle beschikbare modellen en opties voor het downloaden bekijken. 

Drie soorten abonnement
De 3D ContentCentral ‘Supplier Services’ bevat ook verbeteringen in de functies voor publicatie van deze zelfservice CAD-catalogus. Datzelfde geldt voor drie verschillende abonnementsvormen voor leveranciers. Het abonnement voor professionals bestaat uit ‘Gebruiksrapportages’. Deze dienen om leveranciers inzicht te geven in de vraag naar hun producten. Daarnaast beidt het abonnement een ‘Geverifieerde leveranciersstatus’. Deze status biedt een highlight op een leverancierscatalogus binnen de community. Het doel daarvan is de zichtbaarheid vanuit ontwerpers en engineers te vergroten. Verder biedt het abonnement ‘Websyndicatie’. Met deze functie zijn modellen uit de CAD-catalogus van een leverancier te bekijken en te downloaden naar de eigen website van de leverancier. Zodoende worden de modellen ook voor eigen bezoekers toegankelijk gemaakt. Tenslotte is er ook de mogelijkheid van ‘Diskruimte’. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan meer opslagcapaciteit voor het uploaden van content. Leveranciers kunnen zo hun volledige aanbod van CAD-modellen aan klanten aanbieden.